fbpx

Rektra

Sofia Rasmussen

Omvärldsanalytiker
Vad skulle du aldrig göra en ledig dag?
Se på fotboll på TV
En förebild?
Barack Obama, hans retoriska förmåga och utstrålning drabbar mig varje gång jag ser honom.
Vad var ditt första jobb?
Kyrkogårdsvaktmästare
Hej Sofia, roligt att Rektra får träffa dig! Hur är läget med dig idag?
Det är bra, jag tycker mig se en ljusning i horisonten när det gäller jobb för mig som egenföretagare. Det dog verkligen där i mars vilket såklart var tungt och jag har längtat tillbaka till ett sammanhang. Jag ser hoppfullt på hösten!
Idag driver du eget bolag som omvärldsanalytiker, kan du berätta lite om vad det innebär?
I mitt bolag gör jag främst undersökningar och analyser, ofta relaterade till området arbetsliv. En stor del av mitt arbete är att förmedla resultaten från dessa t. ex. genom föreläsningar och rapporter. Jag arbetar även som moderator, konferencier och håller i workshop med b.la. ledningsgrupper.
Arbetsmarknadens utveckling är ofta i fokus och en central aspekt är vad som driver människor i arbetslivet. Den yngre generationen, alltså personer i åldrarna 15 – 29 är en grupp vi särskilt studerar och som arbetsgivare ofta är intresserade att veta mer om, exempelvis utifrån frågan ”hur kan vi locka unga medarbetade till oss” eller ”hur kan vi nå unga personer”. Vi undersöker t. ex. hur unga vill utforma sina arbetsliv, vad som är viktigt när de väljer arbetsgivare, vad som är ett attraktivt jobb men också frågor kring livsstil och värderingar.
Intressant! Vad finns det för spännande trender?
Många! Dels en fragmentering av kortsiktiga anställningar, osäkerhet, gig–jobb etc. Bland unga kan man idag se en trend som visar på en motreaktion på denna utveckling, unga längtar efter långsiktighet och hållbarhet inom flera områden. Högt på önskelistan står balans mellan fritid och arbete, medvetenhet och minskad stigmatisering av psykisk ohälsa vilket kommer förändra arbetslivet. Givetvis är långsiktighet och hållbarhet när det kommer till klimatet också högaktuellt.
Vi ser också att unga personer har en längtan bort från det digitala livet och är nostalgiska till livet innan digitaliseringen. Man vill få ett break och vill banta tiden som läggs ner på digitala nätverk.
I dessa tider där distansarbete och krishantering har fått ta ny plats, kunde vi se i vår senaste undersökning (med alla åldersgrupper, inte bara unga) att många uppskattar att arbeta på distans. Man upplever ökad arbetsro och möjlighet att bli effektivt. Detta är intressant då man innan Covid-19 pratade om att man måste få möjlighet att djupjobba och fokusera, samtidigt vittnar arbetstagare om att då jag slipper gå till jobbet så kan jag just göra detta – fokusera och arbeta effektivt.
Du driver ju eget företag idag, kan du berätta om några viktiga händelser på vägen hit?
Vad drömmer du om nu? Vad är ditt nästa steg?
Haha jag går runt hela tiden och brainstormar vart jag är påväg. Jag trivs jättebra med det jag gör och min dröm är att få mitt bolag att växa och kunna anställa. Det vore häftigt!
Hur har dina upplevelser varit kopplade till rekryteringsprocesser du varit med i under karriären so far?
Rekryterare har varit väldigt noggranna med saker som jag kanske inte trodde de skulle vara så noggranna med t. ex. mina betyg från gymnasiet och kunskapstest på tid. Processerna har känts gedigna.
Jag tror också att det är lätt att glömma bort att jag som söker jobb är en lika stor spelare i rekryteringsprocessen och vad jag tycker är minst lika viktigt som arbetsgivaren. Mitt tips här är att spotta upp sig lite som kandidat och tänka ”är denna arbetsplats rätt för mig, kan jag komma till rätt här och vad är viktigt för mig?”.
Vad har du för upplevelser gällande ev. fördomar i samband med rekryteringsprocesser?
Personligen tror jag inte att jag som vit, högutbildad kvinna i en storstad med en medklassbakgrund har upplevt speciellt mycket diskriminering, möjligen tvärtom. Studier och bevisen på att diskriminering förekommer är många, det behöver verkligen bli en förändring.
"Konkret tips: avsätt tid varje vecka för att fundera och klura på hur du kan våga följa just dina drömmar"
Hur tror du att kompetenser skulle framhävas i rekryteringsprocesser om t. ex. namn, kön och ålder var anonymiserat?
Jag är helt övertygad om att det skulle vara stor skillnad. Många studier visar hur män och kvinnors ledarskap värderas annorlunda. Det finns exempelvis studier som visar att ledarskap på distans gynnar kvinnor, då det fysiska rummet gynnar manliga ledare medan ledarskap på distans fokuserar på planering, kompetens och sakfrågor vilket är mer fruktsamt för kvinnliga ledare.
Anonymiserade rekryteringsprocesser är lite samma grej där vi tar bort aspekter som tillskrivs ex. ett visst kön eller en ålder, då är det självklart att det kommer bli mer rättvist och att kompetensen kommer avgöra. Jag hoppas arbetsgivare vågar testa att rekrytera anonymt och se hur rekryteringsresultatet kanske förbättras.
Hur ställer du dig till att testa rekrytering med AI?
Jättespännande! Jag tänker mig att AI kan öppna upp nya förslag på karriärvägar där jag själv inte skulle våga eller förstå att det skulle vara en väg för mig.
Vad är din viktigaste erfarenhet genom karriären? Något tips som du kan dela med Rektras användare?
Läs vår bok ”Från jobbdröm till drömjobb: dags att ta steget?” för att bli inspirerad, haha. Boken handlar om att ta steget eller att inte ta steget och framförallt förstå vad som hindrar en. Arbetslivet är en så stor del av våra liv och det finns stora möjligheter att utvecklas och få bättre livskvalitet. Konkret tips: avsätt tid varje vecka för att fundera och klura på hur du kan våga följa just dina drömmar.
Vad blir årets snackis 2021?
Jag tror vi kommer gå tillbaka till att prata om en mer klimatanpassad livsstil. När restriktionerna börjar släppa efter pandemin och vi kan återgå till det normala igen så kommer vi börja diskutera hur vi kan föra med oss de livsstilsförändringar som varit positiva under 2020, även in i framtiden.
Stort tack för att Rektra fick träffa dig! Vad ska du göra nu?
Jag ska vabba min 8 åriga son som är förkyld. Vi ska bara ta det lugnt resten av dagen.
Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.
Kolla också på dessa utvalda intervjuer!

Tove Söderström

Affärsutvecklare Drivhuset

Rektra har träffat inspirerande Tove Söderström som arbetar med affärsutveckling på den ideella föreningen Drivhuset. Häng med när Rektra träffade Tove en solig eftermiddag!

Aron Podavka

VD Drivhuset

Rektra har träffat affärsutvecklaren Aron Podavka. Han är VD på Drivhuset Stockholm och grundare av sitt eget bolag “Svensk ölkonst” som han forfarande driver idag.