Elaine Eksvärd

Retorikexpert och författare. VD på “Snacka Snyggt” samt grundare av “Tre ska bli noll”

Tre snabba med Elaine

Vad skulle du aldrig göra en ledig dag?
Gå ut i skogen och sätta upp ett tält.

En förebild?
Alexander Pärleros. Jag tycker att han är otroligt framgångsrik och ödmjuk, han är aldrig elak. Mia Skäringer är också en förebild, henne älskar jag!

Vad blir årets snackis 2021?
Att resor är överskattade. Sedan tror jag att alla kommer att vara medvetna om att ett jobb inte är något du får, det är något du behöver behålla.

Hej Elaine! Hur har din morgon sett ut?
Hej! Jag mår bra. Nu på morgonen har jag lämnat mitt äldsta barn på skolan och skrivit ett blogginlägg för “MåBra”. Nu är jag på väg till en retorikträning med en VD.

Kan du berätta hur en vanlig dag ser ut för dig?   
Egentligen är ingen dag den andra lik men oftast börjar min dag med att jag lämnar mitt äldsta barn på skolan. På vägen till kontoret brukar jag skriva dagens inlägg för sociala medier, sen blir det ofta en digital föreläsning och i eftermiddag ska jag föreläsa för en bank i Zürich. Under en vanlig dag brukar jag också spela in ett podd-avsnitt, vi driver podden “Snacka Snyggt”. Det brukar ta ungefär en och en halv timme att spela in.  

Kan du berätta om tre viktiga milstolpar/händelser som gjort att du är där du är idag? 

Min föreläsning för SVT 2005 är en händelse som har satt sina spår. Det var då som en kvinna tryckte ner mig ganska ordentligt men jag gav henne svar på tal! Denna händelse har gjort mig starkare och rakryggad.

Bonnier hade hört mig prata om härskartekniker och de frågade om jag ville skriva en bok om det. Det kändes otroligt ärofyllt att få det uppdraget. I samband med detta tog mitt jobb som retorikkonsult fart.

2015 släppte jag min biografi “Medan han lever”. Efter det blev inte bara mitt jobb min publik utan också min kamp för utsatta barn.

"Jag tror att robotar är mycket bättre på att rekrytera. Människor är så fördomsfulla."

Har du alltid velat arbeta med retorik?  
Nej, det kom när jag öppnade universitetskatalogen. Det var inte mer romantiskt än så. 

Vad är ditt nästa steg, vad drömmer du om?  
Att min podd växer till en av Sveriges största, jag vill gärna ge svenska folket ett verktyg för att få folk att vilja lyssna utan att man ska behöva betala. Sen hoppas jag också att vi har tagit in några delägare i Snacka Snyggt samt att vi blir en av Sveriges bästa kommunikationsbyråer. 

Om du ser tillbaka på din karriär tills idag, hur har dina upplevelser varit kopplade till rekryteringsprocesser du varit med i och ev. diskriminering?  
Tidigare hette jag Bergqvist i efternamn. Jag kom förmodligen genom filtret eller vad man ska säga på grund av mitt efternamn. Som tjej och som mixad utan någon som helst brytning gjorde nog att jag blev som en exotisk fågel snarare än ett hot, som det förmodligen hade varit om jag varit man. Jag har aldrig sett mig själv som en kvinnlig retoriker utan jag ser mig själv som en retoriker. Min mamma har givit mig mycket komplimanger, det är nästan så att jag har lite hybris men givetvis inte på andras bekostnad.  

Hur tror du att kompetenser skulle framhävas i rekryteringsprocesser om t. ex. namn, kön och ålder var anonymiserat?  
Jag tror det skulle komma fram jättebra. Vi är så fyllda av våra egna fördomar. Det är många kvalificerade som söker sig till Snacka Snyggt. Dock säger inte alltid en ansökan så mycket om hur bra du är på att få folk att vilja lyssna. Därför ber vi folk att skicka in en film på sig själva. Talangen kommer ofta fint fram i dessa filmer. Det är kul att se hur duktiga folk är.

Vid ett eventuellt karriärsbyte, hur ställer du dig till att testa rekrytering med AI?  
Det tror jag är skitbra. Jag tror att robotar är mycket bättre på att rekrytera. Människor är så fördomsfulla. Jag tror att vi missar massor.  

Vad är din viktigaste erfarenhet genom karriären? Något tips som du kan dela med Rektras användare?  
Var inte strategiskt snäll, det finns tyvärr en del som är det. Var snäll mot alla. Jag tycker att det är viktigt att man behandlar alla bra, oavsett hierarkin.  

Vad är det bästa med din karriär?  
Att jag får vara självständig, jag får välja folk som jag kan jobba med och jag tjänar pengar på det jag älskar att göra.  

Stort tack för att Rektra fick träffa dig! Vad ska du göra nu?  
Nu ska jag in till kontoret och sedan ska jag retorikträna en VD.  

 

 

Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.