JOHANNA KAJSON

Driver eget bolag inom bröllopsbranschen

Fyra snabba med JOHANNA

Vad var ditt drömjobb när du var yngre?
Oj, vad svår fråga! Kan inte komma på något alls men det är för att nu när jag tänker på det så har jag extremt sällan ”lediga” dagar, det blir så med eget bolag… 

En förebild?
Elizabeth Kuylenstierna

Vad blir årets snackis 2021?
Coronavaccinet… 

Första jobb?
Sommarjobbade i garderober, som receptionist, caféer och restauranger. Men efter studenten blev första jobbet som telefonförsäljare

 

 
Fotograf: So Lovely 

Hej Johanna, hur är läget med dig idag?   
Det är bra, tack. Lite trött på att anpassa livet efter Corona som många andra men jag försöker landa i acceptans för att det är som det är och blir som det blir.  

Du driver b.la. eget företag som bröllopskoordinator, hur ser en vanlig dag ut för dig? 
Jag väcks av små tassande steg av min yngsta son August som alltid vaknar först men har turen att min man oftast fångar upp honom och tar med honom ner så jag kan få sova lite till innan det är dags att gå upp med Charles, min äldre son. Sedan är det mest fokus på att mysa med barnen, få på dem kläder, borsta tänderna och allt sånt där innan min man tar med dem till förskolan på vägen till hans jobb. Därefter brukar jag öppna datorn och skriva dagens blogginlägg samtidigt som jag äter frukost i lugn och ro.  

Sen väntar en heldag framför datorn och telefonen eftersom det mesta jag jobbar med sköts från hemmet. Det mailas, offereras, faktureras, bloggas, hämtas post och så har jag en del facetime-möten med kunder eller elever på Great Weddings Academy innan det är dags för mig att hämta barnen, då försöker jag numera ha jobbat klart så att jag slipper ett kvällspass framför datorn. Det tog 10 år innan jag insåg att jag inte måste jobba på kvällen och helgen, det var bara en vana från när jag startade bolaget kring en hobby. Nu försöker jag se det mer som ett jobb helt enkelt.  

Ditt kontor är ju baserat i hemmet, har du några tips för hur man får till den optimala arbetssituationen i hemmet?  
Haha, min man som jobbar hemma emellanåt nu kom precis ner och klagade på min kontorsstol eftersom han får låna mitt kontor och skrivbord när han jobbar hemma. Jag har ett snyggt men inte så ergonomiskt kontor fullproppat med böcker, brudklänningar och barnens teckningar så där sitter jag ett par timmar om dagen men jag varvar med att jobba på soffan, sängen, vid köksbordet och ibland ute i trädgården. Jag har ju ett kreativt jobb där det är bra med miljöombyte och jag har aldrig gillat att sitta still på en stol, min kropp gillar att ligga ner eller sitta på golvet lika mycket – lite ovanligt men det funkar för mig.  

Kan du berätta om några viktiga milstolpar som gjort att du är där du är idag? Berätta om vägen hit! 

Jag startade mitt bolag för 10 år sedan och då jobbade jag på ett stort bolag som säljkoordinator. Där hade jag turen att hitta en fantastisk mentor på en annan avdelning. Hon jobbade med det jag drömde om. Jag började jobba extra hos henne och hjälpte till med allt jag kunde för att lära mig. Det var hon som motiverade mig att starta eget. Jag hade ingen erfarenhet, inga kontakter och inga omkring mig som drev bolag. Jag vet inte riktigt hur jag vågade göra det, men det var nog mycket tack vare att hon var äldre och pushade mig i rätt riktning som fick mig att våga. Om ens kloka mentor säger att man fixar det så tror man det helt plötsligt. Jag får nog tacka min unga ålder också, hjärnan är ju inte ens färdigutvecklad när man är 24 år så jag var lite naiv, hade den där unga "jag kan ta över världen"-känslan som hjälpte mig att kasta mig rakt ut. Dessutom hade jag inga barn men en trygg relation att luta mig mot när jag tog det där läskiga steget. Så det var en av de största milstolparna helt klart!

Vad det gäller mitt bolag så är det ett par bröllop med lite mer kända brudpar i början som helt klart satte fart på uppdragen som bröllopskoordinator och dem jagade jag in själv och var duktig på att bygga PR kring. Isabella Löwengrip är ett sånt exempel och jag får än idag förfrågningar på bröllop från någon som följde henne och såg deras bröllop 2013 vilket är kul. Jag jobbade även med säljdrivande event de första 5 åren i mitt bolag och det var bra för omsättningen och otroligt utvecklande (eftersom jag jobbat med det tidigare blev det ett expertområde), men den dagen jag valde att tacka nej och lämna det benet i bolaget var det en enorm frihet.

Samma sak när jag äntligen för 2 år sedan lämnade bort bokföringen för första gången - ahhh VILKEN FRIHET! Jag har kämpat på med saker jag känner att jag varken vill göra eller är bra på att göra länge och jag önskar att jag vågade ”kill your darlings” lite oftare och agera på magkänslan lite snabbare.

"I Sverige fokuserar många kring utbildningar och examen, men jag tror mer på rätt person på rätt plats och bra chefer som får dem att växa."

Har du alltid velat arbeta med bröllop och fest? Eller hur har dina mål ändrats längs vägen?  
Nej, när jag klev ut på arbetsmarknaden hade jag ingen aning om att man kunde jobba med fest eller event. Jag har verkligen älskat fester och koncept hela mitt liv utan att veta det och efter lite sälj-, koordinator- och projektledningsjobb så var det den där fantastiska mentorn som öppnade upp mina ögon för att det finns något som heter eventbyråer och som bara jobbar inom det. Jag både älskade och hade fallenhet för projektledartillställningar, så när jag började kika mer på det och bestämde mig för att starta mitt egna eventbolag insåg jag att man kanske även kunde göra bröllop vilket inte var en så vanlig marknad då. Då kom idéen om att skapa fester och det är inget jag har drömt om tidigare. Men åh så kul det har varit att bygga och skapa den här branschen de senaste 10 åren tillsammans med mina tidigare branschkollegor!  

Men målen ändras hela tiden för mig, jag utvecklas och strävar efter nya saker och är otroligt nyfiken på vad som händer efter bröllopet just nu – den där relationen och det där äktenskapet som ska jobbas på och levas i för alltid. Så jag klurar på att utbilda mig lite nästa år och bredda mitt spektrum ännu en gång – och då får jag väl våga ”kill” någon av mina andra darlings antar jag, vilket jag inte klurat ut än. 

Vad gör du imorgon, om sex månader och om fem år? 
Imorgon planerar jag bröllopen för 2021 och 2022 samt utbildar mina elever i Great Weddings Academy. Om ett halvår spelar jag in nästa säsong av min podd Drömbröllop och genomför förhoppningsvis en stor branschdag för bröllopsbranschen med en massa inspirerande talare, den blev inställd pga covid-19 som så mycket annat… Men om fem år är jag inte helt säker på att det är riktigt så mycket bröllop på agendan. Då jobbar jag fortfarande med att utbilda och inspirera men även coacha i större utsträckning tror jag. 

Hur har dina upplevelser varit kopplade till rekryteringsprocesser och ev. fördomar/diskriminering du varit med om under karriärens gång?  
Jag har alltid varit yngst på mina jobb och förvånat chefer och omgivning över min erfarenhet samt min kompetens när de fått reda på min ålder. Det har jag med mig när jag själv rekryterar, alltså att försöka bilda mig en egen uppfattning via intervjuer och personliga möten och inte bara utgå från ett CV. I Sverige fokuserar många kring utbildningar och examen, men jag tror mer på rätt person på rätt plats och bra chefer som får dem att växa. För mig som inte har en högskoleutbildning och därmed inte vågar söka en massa tjänster där detta är krav, hade jag önskat att man jobbade med rekrytering mer utifrån vilka kompetenser som eftersöks än vad som står i varje CV.

Vad tror du om anonymiserade ansökningar, kan det påverka rekryteringsprocesser? 
Jag tycker det låter superspännande och som något som absolut skulle gynna första stegen i processen.

Vid ett eventuellt karriärbyte, hur ställer du dig till att testa rekrytering med AI?  
Åh, jag kan alldeles för lite om det men det låter spännande även om jag är en people person. Jag tror på vad som händer när man möts och känner in varandra. 

Vilken är din mest otippade lärdom genom karriären? 
Att ett misslyckande är framgång – man lär sig hur man inte ska göra och det är också otroligt effektivt i sin karriär. 

Stort tack för att Rektra fick träffa dig! Nu nalkas det snart mot middagstid, vad ska du äta ikväll?  
Fredagspizza med barnen tror jag! 

 

Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.