fbpx

Rektra

Monika Wiklund

HR-expert
Vad skulle du aldrig göra en ledig dag?
Spela långa tidskrävande spel som Monopol
En förebild?
Kronprinsessan Victoria. Hon ger intryck av att vara en klok, eftertänksam och empatisk ledare.
Vad var ditt första jobb?
På ett försäkringsbolag
Hej Monika! Hur mår du idag?
Bra, omständigheterna till trots. Det är ju en speciell tid nu med den rådande pandemin som påverkar oss alla på så många sätt, men det kommer vända och vi kommer ur detta.
Du driver sedan 2015 eget bolag inom HR, kan du berätta vad det innebär?
Jag hjälper bolag när de behöver professionellt stöd inom HR. Mitt jobb är väldigt omväxlande och uppdragen varierar. Ibland går jag in som interim HR-Chef exempelvis till ett bolag som inte hunnit med HR-arbetet och behöver hjälp med strategier samt processer för hur man kan arbeta effektivt framöver. I andra fall kan det vara specifika HR-projekt exempelvis nu under Corona har jag arbetat med rådgivning kring verksamheter som behöver omstrukturera eller skära ner. Andra projekt kan röra enskilda personalärenden eller coachning av ledare och medarbetare.
Kan du berätta om tre viktiga milstolpar som gjort att du är där du är idag? Berätta om vägen hit!
Har du alltid velat arbeta inom HR och vad är ditt nästa steg?
Faktiskt inte alls! Jag hade aldrig någon vision av en karriär inom HR, utan har gjort det som känts stimulerande, engagerande och där jag fått utlopp för min nyfikenhet och drivkraft. Jag har aldrig haft någon specifikt utstakad plan, även om jag såklart haft målsättningar för hur jag önskar mitt arbetsliv i stort. Pandemin har nog också fått oss alla att bli lite mer ödmjuka inför framtiden och ta saker mer som de kommer.
Om du ser tillbaka på din karriär tills idag, hur har dina upplevelser varit kopplade till rekryteringsprocesser du varit med i?
Jag har överlag bra upplevelser från rekrytering och har haft tur att arbeta med chefer samt kollegor som sett mig och hjälpt mig utvecklas. Jag har mött okunskap kring vad det innebär att arbeta i offentlig respektive privat sektor samt svårigheter för rekryterare att översätta min kompetens från erfarenhet från respektive sektor. Många organisationer rekryterar fortfarande aktivt efter kategorier såsom kön, etnisk bakgrund och ålder i mångfaldens namn och med de bästa intentioner. Detta hoppas jag snart ska upphöra och att vi istället ser på mångfald i form av erfarenheter och kompetens som något nödvändigt och helt centralt för organisationers funktion och resultat.
"Vi kan inte låtsas eller helt träna oss till att vara fördomsfria, utan vi behöver öka vår medvetenhet och här kan ny teknik hjälpa till"
Hur tror du att rekrytering kan påverkas om faktorer som namn och kön är anonymiserade?
Anonymiserad information kan antagligen justera en del av det reptilsnabba kategoriserande som vi människor gör per automatik. Vi kan inte låtsas eller helt träna oss till att vara fördomsfria, utan vi behöver öka vår medvetenhet och här kan ny teknik hjälpa till.
Dina tankar om rekrytering med AI?
Spännande, jag är jättenyfiken. Det ska bli intressant att se hur AI kan förbättra och förändra vårt sätt att arbeta med rekrytering t.ex. delar jag förhoppningarna om att vi kan kringgå en del av de fördomar som finns i rekryteringsprocesser och nå ännu högre effektivitet i arbetet.
Vad är din viktigaste erfarenhet genom karriären? Något tips som du kan dela med Rektras användare?
Min viktigaste erfarenhet och något som samhället i stort måste fortsätta att sätta under lupp under de kommande åren, är hur vi uppnår en större respekt och förståelse för potentialen i verklig mångfald i fråga om kompetens, erfarenhet, infallsvinklar, ovidkommande av kön, etnicitet, ålder och andra kategorier. För att organisationer ska nå god funktion och resultat är det helt centralt med fördjupat och flerdimensionellt perspektiv. Vi behöver fler debatter och förslag på goda lösningar från människor med gedigen kunskap och erfarenhet för att komma tillrätta med de utmaningar våra myndigheter, företag och organisationer står inför idag. Detta för att skapa de skarpa beslutsunderlag som krävs för att navigera rätt i den snabba, föränderliga och lite mer snåriga omvärld vi befinner oss i nu.
Vad blir årets snackis 2021?
Hur vi organiserar ett mer humant och givande arbetsliv efter pandemin. Jag tror vi fått upp ögonen för att många behöver bättre balans mellan arbetsliv och privatliv samt att det finns mer effektiva och moderna sätt att organisera arbetet.
Stort tack för att Rektra fick träffa dig! Vad ska du göra resten av dagen?
Jobba klart, sedan ge mig ut i skogen med min hund. Jag är tacksam för att han håller mig på jorden och ser till att jag får en hög dos frisk luft och rörelse!
Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.
Kolla också på dessa utvalda intervjuer!

Tove Söderström

Affärsutvecklare Drivhuset

Rektra har träffat inspirerande Tove Söderström som arbetar med affärsutveckling på den ideella föreningen Drivhuset. Häng med när Rektra träffade Tove en solig eftermiddag!

Aron Podavka

VD Drivhuset

Rektra har träffat affärsutvecklaren Aron Podavka. Han är VD på Drivhuset Stockholm och grundare av sitt eget bolag “Svensk ölkonst” som han forfarande driver idag.