fbpx

Rektra

Marie Olsson Nylander

Entreprenör & egen företagare, renoverar och stylar/inreder hus
Rektra har träffat TV-aktuella Marie Olsson Nylander för en pratstund om karriären, livet och framtiden. Häng med när vi träffade Marie en solig onsdagseftermiddag i september!

Hej Marie, berätta lite om din bakgrund!

Jag är uppvuxen med min pappa och har nog fått min entreprenörskapsanda från honom, han har alltid drivit eget företag. Är man född in i det livet är det lätt att man fortsätter på samma bana.

När jag sökte till högskolan efter gymnasiet föll valet av utbildning på “Information och kommunikation” men jag vantrivdes och när jag var klar med min utbildning fanns det heller inga jobb. Det var mitten på 90-talet, finanskris och min pappa hade precis köpt en gård på landet utanför Helsingborg. I en av ladorna byggde vi upp en Cowboy-bar, “Saloon Easy”.
Vi hade linedance och liveband, det var en jättehärlig tid som varade i tre år! 

Hur började din karriär inom husrenovering och homestyling?

Jag sålde nationalencyklopedin över telefon och det var i den vevan jag träffade min nuvarande man. Vi köpte vårt första hus och det var egentligen då som renoveringsintresset satte fart. 

Vi fick sedan vårt första barn, köpte en till fastighet samt en kyrka som vi renoverade och sålde. De lokala mäklarna i Helsingborg började nu få upp ögonen för mig och hur jag och min man renoverade samt stylade hem. Jag blev anlitad av mäklarna för att styla om hem inför deras visningar, något som var ganska nytt i Sverige i början av 2000-talet. 

Jag gillar att ha mycket att göra. Förutom homestylingen startade jag en butik där jag sålde diverse antikviteter och inredning samt en grossistfirma. Dessutom hade jag två blöjbarn hemma!  

Var hittar du inspiration i ditt yrke? 

Jag har alltid älskat att resa och uppskattar själva letandet, att hitta en fåtölj eller en annan möbel som passar i ett specifikt rum. Jag gillar hus och möbler, är inte så förtjust i små inredningsdetaljer och det är på resande fot jag för det mesta hittar min inspiration! 

Har du alltid vetat vad du vill jobba med? 

På ett sätt har min karriär varit spikrak. Jag vet vad jag vill och brinner för. Jag har alltid varit målinriktad men har samtidigt hållit mina mål lite för mig själv, samma sak gäller nu. Jag har framtidsvisioner som jag inte vill “outa” just nu, jag jobbar mot att uppnå dem inom en snar framtid.

Har du stött på några fördomar eller hinder i din yrkeskarriär? 

Mitt jobb är min passion och mitt liv men det kan även bli osunt, det är svårt att dra gränser när man älskar sitt jobb. Ibland kan det vara svårt att säga nej, särskilt som kvinna, man ska vara duktig och säga ja till allt och ställa upp. 

Visst kan jag känna ibland att det hade varit lättare att vara kille men jag tror att om man har passion och driv kommer man att lyckas oavsett förutsättningar! 

Finns det någon highlight i din karriär du vill berätta om? 

Jag började få en viss uppmärksamhet från press och media efter det att vi börjat renovera hus, men det som verkligen förändrade min karriär var när vårt hus i Arild kom med i tidningen Residence 2010. Efter det hade jag hur mycket jobb som helst!  

Har du några erfarenheter av rekryteringsprocesser? 

En gång när jag var ny informatör och sökte jobb via en rekryteringsfirma på Hallandsåsen. Jag fick inte jobbet, tror det berodde på att jag är den typen av person som inte kommer fram på rätt sätt i en sådan process, jag är ganska blyg egentligen. Att bli bedömd och granskad och genomgå tester känns ganska läskigtTänk vad mycket människor som skulle kunna vara perfekta för en viss tjänst men inte riktigt kommer till sin rätt i långdragna rekryteringsprocesser med en massa tester eller för att de inte passar in en förutbestämd mall.

Har det funnits någon vändpunkt eller händelse som format hur ditt liv ser ut idag?

När man som jag blivit sjuk ganska ung får man ett annat perspektiv på livet, ett som man kanske normalt sett inte får förrän man blivit äldre. Jag var ju bara 38 år när jag drabbades av cancer, på ett sätt känner jag mig som hundra. Att ha fått de insikterna så här pass tidigt i livet är faktiskt en gåva. 

Saker får helt enkelt ta längre tid nu, mina barn är det viktigaste i mitt liv och kommer först! Vi kan inte jobba ihjäl oss utan måste hinna njuta av livet också. Det är det jag vill göra med mitt jobb som inredare, att väcka vackra och varma känslor till liv med det jag skapar samt inspirera andra att satsa på det de brinner för!

Vad är aktuellt för dig just nu i karriären? 

Nya säsongen av “Husdrömmar Sicilien” på SVT. Att renovera huset på Sicilien är en dröm jag har haft länge som äntligen blev verklighet! 

Skillnaden när vi renoverar i programmet och renoverar i vanliga fall är tidspressen, nu måste verkligen saker hända och gå framåt. Även om producenterna säger att jag ska göra allt precis som jag brukar i vanliga fall blir det ju lite annorlunda.

Jag jobbar även med att inreda ett 3 000 kvm stort kontor åt ett Tech-företag som byggs i centrala Helsingborg, det ska stå klart i december. Sedan har jag ett projekt som ligger mig extra varmt om hjärtat, nämligen mattor! Jag designar själv och mattorna tillverkas med ull från småskaliga ullproducenter runt om i världen, mattorna vävs en och en så ingen matta är den andra lik.

Jag har just nu mer beställningar än mattor, då vi endast kan producera ca 30 stycken mattor per år. Beställningarna kommer både från Sverige och andra länder, det är jättekul! 

Har du några framtidsdrömmar? 

En dröm som jag skulle vilja förverkliga är att lära mig fotografera, det är något jag funderat på länge. I övrigt finns det vissa mål jag jobbar på att uppnå men inget jag vill avslöja än! 

Slutligen, har du några tips och råd för att nå sina karriärmål? 

Jag tänker aldrig “det är omöjligt” eller “det går aldrig” men för att uppnå sina mål krävs en hel del hårt arbete och uppoffringar. 

Jag är inte den personen som kanske gått den vanliga vägen i min yrkeskarriär. Jag har inte varit på så många intervjuer och har inte mycket erfarenhet av att vara i en rekryteringsprocess. Men jag hoppas att jag ska kunna inspirera andra, väcka hopp och glädje, att jobba ska vara roligt! 

Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.
Kolla också på dessa utvalda intervjuer!

Tove Söderström

Affärsutvecklare Drivhuset

Rektra har träffat inspirerande Tove Söderström som arbetar med affärsutveckling på den ideella föreningen Drivhuset. Häng med när Rektra träffade Tove en solig eftermiddag!

Aron Podavka

VD Drivhuset

Rektra har träffat affärsutvecklaren Aron Podavka. Han är VD på Drivhuset Stockholm och grundare av sitt eget bolag “Svensk ölkonst” som han forfarande driver idag.