fbpx

Rektra

Deqa Abukar

Bling Start-up & Womenisa
Vad skulle du aldrig göra en ledig dag?
Haha, läsa en bok om jag ska var helt ärlig. Jag läser mycket men när jag är ledig vill jag bara släppa allt
En förebild?
Mamma!
Vad blir årets snackis 2021?
Ekonomi
Hej Deqa! Hur mår du idag? Vad har du gjort idag so far?
Jag mår bra! Det har varit en lugn dag med några möten om marknadsföring och PR.
Idag driver du Bling, kan du berätta vad det innebär?
Bling är en ideell förening som arbetar med företagande och entreprenörskap. Vi vill främja inspirera och arbeta rådgivande för att alla ska kunna starta eget på lika villkor. Vi vill driva frågor om jämlikhet och företagande framåt, och därför för vi också dialog med samhällsorganisationer och politiker.
Hur en vanlig dag ser utför dig?
Ingen dag är den andra lik, mitt arbete är verkligen varierat. Men till stor del är det möten och dialoger med partners, förorten, medlemmar och interna utvecklingsmöten som fyller min dag.
Kan du berätta om vägen hit, med viktiga nedslag i din karriär?
Har du alltid velat arbeta med samhällsfrågor?

Intresset har alltid funnits där och, stärktes när jag var runt 15 år. Jag lever efter filosofin att göra så mycket som möjligt och har alltid varit den som har tagit för mig. Jag har engagerat mig i olika föreningar, i politiska frågor och andra ideella företag. Jag har nog alltid känt att det finns mer att göra och att arbeta med samhällsfrågor är ett sätt att göra skillnad.
"Det kanske låter klyschigt men jag vill inte bara förändra lilla sverige. Jag vill vara med och förändra världen!"
Vad är ditt nästa steg?
Jag är så dålig på sådana frågor, efter olyckan har jag dragit ner på planeringen och tar det lite mer som det kommer. Jag vill fortsätta jobba med det jag gör idag och på längre sikt, exempelvis om fem år, hoppas jag det sker i större skala för att påverka flera. Det kanske låter klyschigt men jag vill inte bara förändra lilla Sverige, jag vill vara med och förändra världen.
Vad har du för upplevelser gällande ev fördomar i samband med rekryteringsprocesser?
Många arbetsgivare har trott att jag inte kan prata svenska och flera har börjat prata engelska med mig. Jag har då motbevisat dem med min svenska, vilket har lett till att jag fått jobbet för att de blivit så chokade. Jag har också upplevt situationer där jag väntat på min tur inför en intervju och att personer ifrån företaget då har gått förbi och kollat på mig med frågande blick, som om jag har hamnat fel.
Jag har även upplevt att jag och en vän sökt samma jobb, haft samma utbildning och varit lika kvalificerade. Jag har kanske till och med varit lite mer kvalificerad, men jag fick inte komma på intervju.
Hur tror du att kompetenser skulle framhävas i rekryteringsprocesser om tex. namn, kön och ålder var anonymiserat?
Kompetenser skulle nog framhävas mycket bättre. Jag tror det skulle bidra till ett mer jämlikt samhälle.
Vid ett eventuellt karriärsbyte, hur ställer du dig till att testa rekrytering med AI?
Spännande! Jag skulle gärna testa det, en annorlunda och modern väg.
Vad är din viktigaste erfarenhet genom karriären? Något tips som du kandela med Rektras användare?
Våga ta hjälp och våga fråga dina kontakter. Genom att fråga öppnas möjligheter. Det är också viktigt att våga tro på sig själv och hitta din styrka. Att söka jobb tar på självförtroendet och en arbetsintervju är en sårbar situation. Men du vet ditt värde, så tro på dig själv och våga be om hjälp!
Stort tack för att Rektra fick träffa dig! Vad ska du göra nu?
Efter denna intervju tänkte jag faktiskt sluta för idag.
Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.
Kolla också på dessa utvalda intervjuer!

Tove Söderström

Affärsutvecklare Drivhuset

Rektra har träffat inspirerande Tove Söderström som arbetar med affärsutveckling på den ideella föreningen Drivhuset. Häng med när Rektra träffade Tove en solig eftermiddag!

Aron Podavka

VD Drivhuset

Rektra har träffat affärsutvecklaren Aron Podavka. Han är VD på Drivhuset Stockholm och grundare av sitt eget bolag “Svensk ölkonst” som han forfarande driver idag.