fbpx

Rektra

Bejar Khosravi

Womanesse & Binkybee
Vad var ditt drömjobb när du var yngre?
När jag var liten ville jag bli artist eller designer.
En förebild?
Min mamma. Hon är en jättestark kvinna som funnits vid min sida sedan dag ett.
Vad blir årets snackis 2021?
Effekterna av covid-19 och hur vi ska återhämta oss
Hej Bejar Khosravi! Hur är läget, hur har din morgon sett ut?
Hej! Jag mår bra tack. Min morgon började med ett logistiskt affärssamtal.
Idag driver du Womanesse, kan du berätta om det?
Precis! Womanesse är min ideella verksamhet som tidigare gick under namnet STHLM Women In Business. Womanesse är ett globalt kvinnonätverk för kvinnor som vill skapa nya professionella kontakter, göra utbyten, engagera sig för jämställdhet, inkludering, mångfald och hälsa i arbetslivet genom våra events. Jag ser även vikten av att engagera företagen i nätverkets arbete för ökad impact och förändring av de orättvisor och utmaningar vi kvinnor ställs inför. Därför välkomnar jag samarbeten och connectar interna företagsnätverk med Womanesse. Vi växer och i våras märktes en markant ökning utav deltagandet globalt.
Gör du något vid sidan av Womanesse?
Utöver nätverket är jag nu egen företagare och konsult. Jag har mångårig erfarenhet från offentlig och privat sektor som juridisk handläggare samt ekonom. Sedan augusti 2020 valde jag att ta nya steg i karriären för att på heltid starta upp mitt varumärke Binkybee, ett nytt svenskt e-commerce brand för barnkläder. Covid-19 försatte mig i en rad tuffa bakslag och utmaningar precis som för så många andra under våren men nu tar vi nya tag och blickar framåt. Binkybee och e-commerce är ett ytterligare steg i min redan etablerade ådra som ekonom, social entreprenör och kvinna. Att nu även ta steget och starta ett brand jag stolt kan stå bakom, tro på och som jag under flera år researchat fram. Jag har själv designat hela kollektionen som ska bidra till en mera miljövänlig och hållbar planet.
Du har mycket på gång. Hur hinner du med allt?
Ja, jag trivs med det! Jag ägnar mycket av min fritid åt att jobba. Mycket av det jag gör ser jag inte som ett jobb, mer som en hobby. Men jag tror också att mycket handlar om mindset och prioriteringar eftersom mitt privatliv tillsammans med vänner och familj också är oerhört viktigt. Jag lyckas hitta olika sätt att axla både fritid och jobb på ett balanserat sätt som funkar för mig och dem i min närhet.
Kan du berätta om tre viktiga milstolpar/händelser som gjort att du är där du är idag? Berätta om vägen hit!
"Vi ser rapporter, forskning och problematik men oftast pratar vi bara om de som diskrimineras och lämnar de som diskriminerar utanför debatten."
Vad drömmer du om, vad gör du om fem år?
Om fem år hoppas jag att mitt företag Binkybee går bra, är väletablerat, att Womanesse fortsätter växa, connecta och engagera kvinnor samt företag världen över. Jag har satt höga mål men även delmål längs med vägen. Jag ser varje dag som en ny möjlighet och jag vill ständigt utvecklas. Innovation och utveckling är superviktigt för mig. Jag brinner fortsatt för frågor som rör kvinnor, business och miljö. Jag ser mig själv arbeta vidare med dessa frågor genom entreprenörskap, relationer och people and culture.
Genom arbetslivet so far, berätta om dina upplevelser kopplade till rekryteringsprocesser du varit med i?
Jag har upplevt diskriminering på grund av mitt namn, kön och härkomst trots min kompetens och utbildning. Exempelvis var det en jättetuff process när jag sökte jobb under en paus från juridikstudierna. Jag mötte diskriminering och ifrågasättande på ett sätt som andra studenter och tidigare klasskompisar inte vittnade om, det var absolut orättvist. T.ex. fick en del jobb snabbare än jag och utan ifrågasättande trots att de hade sämre arbetserfarenhet och betyg som jag hade.
Jag har också mött ifrågasättande pga. att jag bytt utbildning, bransch och från juridik till ekonomi. Jag fick frågor från rekryterare som “Varför har du valt att bli ekonom?” och “Varför lämnade du juridiken?”. Som om det skulle vara något negativt, snarare tycker jag att det är något positivt och utvecklande för att man vill vidare.
En gång satt jag framför en affärschef och fick den chockerande frågan “Har du planer på att skaffa barn inom den närmsta tiden?” som följdes av en förklaring “Med tanke på att du är i den åldern som kvinna”. Detta fick mig att bli oerhört ställd och stum en stund innan jag förstod vad jag behövde göra. Jag avslutade intervjun med att meddela affärschefen att jag inte hade något intresse av tjänsten och bolaget. Detta är en av de mest diskriminerande intervjuer jag varit med om som kvinna och resultatet blev att jag tappade intresset för bygg- och installationsbranschen helt.
Jag har även upplevt utdragna rekryteringsprocesser. Där jag har sökt tjänster utan att få någon återkoppling, feedback eller en förklaring till varför jag inte har gått vidare. Som tur är, ser jag mig själv som en stark och driven person som vägrat slås ner av denna typ av rekryteringar och processer. Jag låter inte sådana stunder hindra mig men ställer upp på att uppmärksamma för förbättring. Det är mitt tips till alla som hamnar i tuffa “sitser” när de söker nytt jobb eller vill byta bransch. Sluta aldrig tro på dig själv utan ta vara på dina styrkor och jobba på att utvecklas även under ditt jobbsökande. Be om återkoppling när du söker jobb och återkoppla även ett dåligt bemötande samt diskriminering till arbetsgivare om så är fallet.
Hur tror du att kompetenser skulle framhävas i rekryteringsprocesser om tex. namn, kön och ålder var anonymiserat?
Jag välkomnar nya innovativa rekryteringslösningar där kandidater anställs och rekryteras på rättvisa villkor. Jag tror också att det är viktigt att tänka på att i slutet av dagen är det alltid någon på andra sidan som kommer fatta ett beslut och som representerar arbetsgivaren, därför är det ju extra viktigt att arbetsgivare ser till att den som rekryterar också sköter det rättvist.
Något annat kring rekrytering du vill lyfta fram?
Jag vill verkligen trycka på att ojämlikhet vid rekrytering måste lyftas fram mer, det handlar om så mycket mer än bara mångfalden. Vi bör prata om inkludering och om grunden till problemet. Vi ser rapporter, forskning och problematik men oftast pratar vi bara om de som diskrimineras och lämnar de som diskriminerar utanför debatten. Jag hoppas att arbetsgivare kommer vilja förändra sitt synsätt, inse sina egna brister och testa nya lösningar för att rekrytera hållbart.
Vad är din viktigaste erfarenhet genom karriären? Något tips som du kan dela med Rektras användare?
Tro på sig själv, ta reda på vad du vill och sök dig till det.
Rektras intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.
Kolla också på dessa utvalda intervjuer!

Tove Söderström

Affärsutvecklare Drivhuset

Rektra har träffat inspirerande Tove Söderström som arbetar med affärsutveckling på den ideella föreningen Drivhuset. Häng med när Rektra träffade Tove en solig eftermiddag!

Aron Podavka

VD Drivhuset

Rektra har träffat affärsutvecklaren Aron Podavka. Han är VD på Drivhuset Stockholm och grundare av sitt eget bolag “Svensk ölkonst” som han forfarande driver idag.