Aron Podavka

VD på Drivhuset Sthlm och 
grundare av "Svensk Ölkonst"

Tre snabba med Aron

Vad skulle du aldrig göra en ledig dag?
Jag skulle aldrig ställa upp i “Fear Factor”.

En förebild?
Ebba Laurin, entreprenörskapsforskare på KTH. Hon bidrar med energi i den tid och rum som hon befinner sig i. Det smittar av sig.

Vad blir årets snackis 2021?
Hur vi på bäst sätt kommer jobba hemifrån.
Fokus på resultatinriktade arbetsprocesser
snarare än timmar på kontoret. Jag ser fram emot de diskussionerna! 

Profilbild

Hej Aron! Hur har din morgon sett ut?
Hej! Min morgon har varit helt underbar. Jag har fått åtta och en halvtimmes sömn. Just nu är jag på en “walk & talk” med dig.

Idag arbetar du som VD på Drivhuset i Stockholm. Kan du berätta vad det innebär och hur en vanlig dag ser ut för dig?
Drivhuset är en ideell förening som har funnits i Sverige sedan 1995. Vi jobbar med att stötta och coacha, entreprenörer, framförallt studenter, som vill förändra världen med nya ideér. En vanlig dag träffar jag väldigt mycket folk i rådgivningsmöten, coaching, workshop och kontakt med kunder och samarbetspartners. Mitt jobb handlar om att ”äta elefanten bit för bit”, snarare än linjär affärsutveckling. 

Kan du berätta om tre viktiga milstolpar/händelser som gjort att du är där du är idag?  

När jag efter en kvällskurs i kinesiska flyttade till Peking för att bo i två år. En stor händelse i mitt liv där jag fick leva i en kultur som skiljer sig från Sverige på många olika sätt.

Jag var med och gav Södertörns studentpub ett rejält lyft. Från bar-jobbet växte idéen till "Svensk ölkonst” som designar öletiketter åt både företag och olika event.

Ett samtal till ordföranden på Drivhuset ”Jag är intresserad av att jobba hos er!” De kunde erbjuda mig tre månaders lön för det var det som fanns i kassan. Om jag kunde jobba vidare därifrån var jobbet mitt.

Så det gick bra?
Ja, det gick bra haha! Idag är vi 4 anställda.

Har du alltid velat bli entreprenör?
Redan när jag var yngre och fick frågan ”vad vill du bli när du blir stor?” svarade jag entreprenör. Jag fattade nog inte riktigt innebörden men jag tyckte det var coolt. Just nu i min livsfas är det kul att vara ett stort kugghjul i ett litet maskineri. 

Vad är det bästa med din karriär?
Jag har hamnat i en bransch där jag får lära mig mycket om många olika saker,
en spännande bredd rent kunskapsmässigt. Att jobba med idéer i ett så tidigt stadie som jag gör är hoppfullt och positivt!

Vad är ditt nästa steg?
Att växa med Drivhuset, stärka förtroendet och innovationssystemet som en tydlig aktör.
Att bidra till Sveriges tillväxt, framtida konkurrenskraft och jobbskapande. Det är grundstenen.

"Desto fler nej du får, 
desto närmare är du ett ja! Ge inte upp."

Hur ser du på rekryteringsprocesser och ev. diskriminering?
Genom Drivhuset har jag kontakt med många studenter och det är tydligt att nyexaminerade studenter drabbas svårt. På Drivhuset har vi också dialog med intresseorganisationer som jobbar med integrationsfrågor kopplat till just rekrytering och vikten att arbeta för att få bort förutfattade meningar som kretsar kring personliga attribut som egentligen inte påverkar jobbet framkommer tydligt.

Du själv har inte upplevt någon diskriminering kopplat till rekryteringsprocesser?
Jo, åldersdiskriminering. Men jag har istället tänkt ”skit på er”. Jag kör mitt race!

Hur tror du att kompetenser skulle framhävas i rekryteringsprocesser om t.e.x namn, kön och ålder var anonymiserat?
Det skulle ha en positiv inverkan. Det är faktorer som inte ska spela någon roll.

Skulle du själv våga söka jobb utan att uppge namn, kön och ålder?
Ja det tror jag definitiv, det gäller ju att få komma in genom dörren. När man väl får komma på intervju så har man ju sin personlighet med sig.

Har du något karriärtips som du kan dela med Rektras användare?
Desto fler nej du får, desto närmare är du ett ja! Ge inte upp. Jag har provat det mesta och har ofta tänkt ”Vi kör så får vi se vart det leder”. Man vet aldrig vem som öppnar vilken dörr för en, vilken möjlighet som leder vart.

Stort tack för att Rektra fick träffa dig! Vad ska du göra nu?
Tack själv. Nu är tanken att jag ska ha några fler möten idag innan sommaruppehållet. 


Rektras
intervjuserie uppmärksammar karriärresor för att inspirera andra att följa sina drömmar! Rektra headhuntar genom AI – Fokus är på kandidatens villkor och önskemål om framtiden, inte bara deras historia och CV.